10. 3. 2017.

Skoplje

Skoplje, glavni grad Makedonije, ove nase nesrecne sto je bila nekad deo SFRJ, pa se jos spori oko imena sa Grcima. Makedoncima nenadanom brzinom polazi za rukoma da u sopstvenoj drzavi budu malobrojniji od svih onih koji im pokucaju na vrata.
O tome kakvi su ljudi, e tu imam samo reci hvale, na razne nacine smo ih upoznavali, u raznim situacijama, mngi su nam ustvari i familija, pa i do onih koji su u pola noci pruzili ruku i pomogli nepoznatim ljudima sa pokvarenim autom.
Ono sto me kupuje sto se uvek i svuda osecam dobrodoslom.
O vinima nemoram ni da pricam,pronasla sam vinariju cija vina su bas onakva kakva ja volim, i pakovanje i reklama na svetskom nivou.
Skovin me je kupio za sva vremena, mada on je samo jedan od...
Obilazili smo svasta, ali Skoplje ovo sada ovakvo prenatrpano svakakvim spomenicima, i svim i svacim, mozda ne bi imalo draz da nismo dobili radne nazive vecine kako ih u sali nazivaju. Da li vredi obici Skoplje, svakako i jedva cekam priliku da ponovim obilazak.
Najvaznija stvar u Skoplju je dobra kafana, po preporuci smo otisli u Makedonsku kucu, mislim da 2 dana niko od nas nije bio gladan, da li zbog kolicine (a nismo sve pojeli) ili celokupnog utiska tek  o hrani smo mogli i pesmu spevati koliko je bila dobra.
Utisak nacionalnog restorana pored menija su svakako upotpunili i detalji




A onda smo krenuli u obilazak, centralnu ulogu naravno ima sin (Aleksandar Makedonski) koji s jedne strane Vardara gleda u tatka (Filip Makedonski) s druge strane. Statue i fontane svakako ostavljaju bez teksta. Arheoloski muzej lici na Partenon, sve je uradjeno u Grckom stilu i prenatrpano je i kic je ali prepuno je turista, zanimljivo je, privlaci paznju i lepo je. Odlucili smo da uzivamo.


Aleksandar Makedonski


Filip Makedonski






Most preko Vardara

Na ovim mostovima ima ih nekoliko su biste svih poznatih Makedonaca, slikara, pisaca, glumaca, pevaca, naucnika svih onih koji su obelezili na neki nacin Makedonsku istoriju
Majka Tereza
Marko Kraljevic
Fontana lavova
Zasedanje ASNOM-a 

Cirilo i Metodije

Po celom SKoplju postoje spomen ploce na zemljotres koji je unistio Skoplje, spomen ploce koje porucuju da se nikada ne zaboravi koliko je priroda mocna i covek tako mali

I na kraju meni najlepsa fontana koja mi je obelezila obilazak i koja je po meni jedna od najupecatljivijih stvari ovog obilaska. Prvenstveno jer se nalazi na trgu odakle pocinje stari grad Skoplje, sa druge strane su muzeji i arhive, nove zgrade koje zaista izgledaju upecatljivo, fontana lavova, i Filip Makedonski iza nje, pored je mala crkva. Mozda je utisku doprineo i sladoled koji su jela moja deca i posle kog su bile toliko musave i umazane, a ujedno i divne, jer je to edna od onih slika srecnog deteta, kad uziva toliko da ne obraca paznju na to da li je bas sve na svom mestu.
Fontana majki



Нема коментара:

Постави коментар