8. 8. 2016.

Mali muzicari

Kad dobijes decu koja imaju sluha, nemas izbora osim da ih usmeravas u pravcu u kom to najbolje ide.
Iako je tesko i zahteva rad, red i disciplinu muzicka skola je zauzela visoko mesto u obrazovanju nase dece. Mozda nece imati zelju da nastave, ali na nama je da im otvorimo mogucnosti koje mogu i za koje su sposobne u zivotu. Prvo je bio odnos i rad sa decom u muzickoj skoli, kad je nastavnik jedan i ucenik jedan, sve mane i slabosti kao i ona dobra strana brzo isplivava, jos ako je nastavnik strog i pravedan, a nekako smo bas imali srece sa tim moze se ocekivati samo cudo.
U kuci nam trenutno obitavaju kavir komada 1, harmonika komada 1 iako je tata godinama nije ni pogledao, violina komada 2, brzinom svetlosti malo dete je preraslo prvi korak.
Najtezi momenti su ubediti ih da ono sto vole nije vredno napustanja samo zbog komentara okoline koja se sastoji od dece bez ikakvog cilja i obaveza, a kojih nazalost ima sve vise.
I to manje vise uspesno prevazilazimo i ponekad je tesko naci prave reci, pa kopam po glavi izvlacim, smisljam, a ponekad me njihova zrelost zatekne da nisam sigurna kad su pre odrasle.
Oni nastupi, lepe haljinice i aplauzi jos uvek odnose ogromnu prednost na kraju, a nada da ce biti bolje je nezadovoljstvo naseg podmlatka II nagradama, iako je muzicka skola za nas kao roditelje samo nacin da nauce sta je muzika, i cuju sta znaci kad neko moze i kad je samo uporan, da nauce koliko je talenat bez rada nista, i koliko rad sa manjkom talenta moze da napravi cudo, njima moze da otvori mnoga vrata u zivotu.
Uzivamo u lepim notama, mama posebno, i odrastamo uz divnu muziku.
https://youtu.be/1LGVGekPSzo?list=RD1LGVGekPSzo
A kad decu donesu knjizice pune petica, mama ih doceka ovakvom jednom cokoladnom divotom

Нема коментара:

Постави коментар